آلرژی های فصلی: در این بخش از مقالات سلامت قصد داریم به موضوع مهمی بپردازیم که می تواند شما را به دردسر بیندازد و یک دلیل شما برای اقدام به جراحی بینی باشد. آلرژی های فصلی. بحث آلرژی های فصلی بحث بسیار گسترده و بحث برانگیزی است که در این مجموعه مقالات قصد داریم شما را با علل و عوامل بروز این آلرژی ها، روش های پیش گیری، روش های درمانی متفاوت، علائم و نشانه های آلرژی فصلی و تمام نکات و اطلاعات لازم آشنا کنیم.
با این بخش از مقالات سلامت دکتر حسین نژاد نیز همراه باشید.
در قدم اول لازم است بدانیم که آلرژی فصلی چیست و چگونه به وجود می آید؟
واژه ی آلرژی به تنهایی به معنای یک واکنش افراطی است که سیستم دفاعی و ایمنی بدن نسبت به عوامل مختلف از خود نشان می دهد. این واکنش می تواند به صورت خارش، آبریزش بینی، عطسه، سرفه و نشانه های دیگر ظاهر شود. رایج ترین نشانه ها و عوارض حساسیت های فصلی شامل آبریزش بینی، ریزش اشک از چشم، سرفه وعطسه می باشد که ممکن است به علت تغییرات طبیعت و یا مصرف دارو ها و مواد شیمیایی خاص ایجاد شود. آلرژی های فصلی در چشم موجب ورم ملتهبه بهاره، در دستگاه تنفسی فوقانی باعث گرفتگی، خارش و آب ریزش بینی و در دستگاه تحتانی تنفسی موجب سرفه، خس خس گلو و تنگی نفس، کهیر، سر درد های مکرر، خستگی بیش از حد و خارش پوست می شود. این مشکل هم چنین می تواند علائم بیماری آسم را نیز تشدید کند.
نکته ی قابل توجه در این واکنش افراطی سیستم ایمنی بدن آن است که این واکنش به موادی به ظاهر بی ضرر است و نه مواد مضر. از شایع ترین آلرژی ها می توان به آلرژی های فصلی اشاره کرد. حساسیت یا آلرژی که التهاب یا ورم غشای مخاطی بینی آلرژیک یا رینیت آلرژیک نیز نامیده می شود در اثر پاسخ بدن به آلرژن ها یا عوامل حساسیت زای ویژه و دیگر مواد و ترکیبات ایجاد می شود. هر ساله افراد زیادی از این حساسیت فصلی رنج می برند. این بیماری در میان زنان، مردان و حتی در میان نوزادان و کودکان خردسال نیز دیده شده است.
علت اصلی حساسیت های فصلی به ویژه در فصل بهار گرده افشانی گیاهان می باشد. حساسیت به گرده گیاهان در فصل های مختلف سال متفاوت است. گرده افشانی درختان در بهار، علف ها و چمن ها در تابستان و درختچه ها وعلف های هرز در فصل پاییزموجب بروز حساسیت های فصلی می شود.
باز شدن گل ها و شکوفه های چشم نواز بهاری بر خلاف جذابیت شان برای بعضی افراد به واسطه ی آلرژی عذاب آور است. این گونه افراد کسانی هستند که با گرده افشانی گل ها و سبز شدن جوانه ها به سرعت علائم آلرژی به سراغ شان می آید و از عطسه و سرفه های پیاپی کلافه می شوند. همان طور که گفته شد از دسته ی بهاره ی آلرژی های فصلی درخت ها عامل بیشتر حساسیت های بهاری هستند. درخت توس یکی از متداول ترین عوامل بروز آلرژی در نواحی شمالی است که عده ی زیادی نسبت به گرده های آن واکنش نشان می دهند. دیگر درخت های حساسیت زا در نیز که به آلرژی زا بودن معروف هستند شامل سرو، توسکا، شاه بلوط، بید و صنوبر می شود.
مبتلایان به آلرژی های فصلی بهاره با شروع گرده افشانی گل ها و گیاهان علائم خود را نشان می دهند. در این بازه ی زمانی برای پیشگیری از تشدید بیماری و اثرات آلرژی بهتر است که از نگهداری گلدان های کوچک، پر پرندگان خانگی و نگهداری حیواناتی مانند جوجه اردک، گربه، سگ و … در منزل تان دوری کنید چرا که وجود این موارد در فضای منزل و تنفس شما بیماری آلرژی را به شدت تشدید می کند. هم چنین سعی کنید که در روز های خشکی که باد می وزد تا حد امکان در منزل یا دیگر فضا های بسته بمانید و از رفتن به بیرون از خانه و فضای باز خود داری کنید. بهترین زمان برای خارج شدن از منزل برای افرادی که دچار آلرژی های فصلی هستند پس از بارندگی است چرا که باران گرده های موجود در هوا را شسته است و بیماری آن ها اوج نخواهد گرفت.
هم چنین همواره در فصلی که به آن آلرژی دارید پنجره ها را ببندید و از یک دستگاه تهویه در منزل استفاده کنید. در فضای خیلی مرطوب با استفاده از دستگاه رطوبت زدا هوا را خشک نگه دارید چون رطوبت زیاد باعث رشد هاگ ها و قارچ ها می شود و آلرژی های فصلی را تشدید می کند. می توانید به جای فرش و قالی از کف پوش استفاده کنید چرا که قالی ها محل تجمع گرد وغبار و گرده ها و سایرعوامل آلرژی زا هستند. برای جلوگیری از اوج گرفتن آلرژی تان کار های باغ داری و گل کاری را نیز به زمانی پس از گرده افشانی و بعد از پایان فصل آلرژی موکول کنید .
توجه داشته باشید که آلرژی های فصلی فقط مخصوص فصل بهار نیست و در دیگر فصل ها نیز با خوردن برخی میوه ها مثل هندوانه، خربزه، انگور، گوجه فرنگی، توت فرنگی ممکن است آلرژی ظاهر شود. گرده های گل ها و درختان زمانی که وارد ریه می شوند ممکن است منجر به بیماری آسم شوند که در این حالت بیمار باید به سرعت و به طور جدی به پزشک مراجعه کند.
آلرژن های عمده که باعث ایجاد آلرژی های فصلی می شوند علاوه بر دانه های گرده درختان و گل ها، گرد و خاک، پوست حیوانات، بزاق گربه و کپک را نیز شامل می شوند. دیگر فاکتور هایی که می توانند باعث تحریک و تسریع این نوع آلرژی ها شوند نیز شامل سیگار کشیدن، در معرض مواد شیمیایی بودن، درجه حرارت پایین و سردی هوا، رطوبت، آلودگی زیاد هوا و دود ناشی از سوزاندن چوب و بخار می باشد. زمانی که بدن شما در تماس با این آلرژن ها ( مواد حساسیت زا ) و دیگر محرک ها قرار می گیرد، ماده ای به نام هیستامین را آزاد می کند و در خون به گردش در می آورد. این ماده بر روی غشا های مخاطی سینوس ها، بینی، گلو، چشم ها و سقف دهان تاثیر می گذارد و علائم و نشانه هایی شبیه به سرما خوردگی ایجاد می کند.
۱ دیدگاه